w formie wsparcia na realizację zadania publicznego Gminy Wolanów w 2019 r. w zakresie: KULTURY, SZTUKI, OCHRONY DÓBR KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO - Upowszechnianie i rozwój kultury ludowej w Gminie Wolanów
Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku w Wolanowie prezentuje publikację pn. "Nasze finezyjne przepisy" wykonaną w ramach projekt pn. „Pasja tworzenia i promowania smaków na uniwersytecie”
W szkole w Bieniędzicach odbyły się spotkania dzieci i dorosłych dotyczące warsztatów gastronomicznych w ramach projektu „Bidno porka – podtrzymywanie tradycji gotowania potraw znanych z dziada, pradziada” przeprowadzone przez p. Elżbietę Bień z firmy Camelot, pod okiem której dzieci przyglądały się przygotowaniom dawnych potraw, w tym porki zwanej „bidną porką”, która niegdyś gościła w domach ich dziadków, pradziadków.
Plenerowy piknik był okazją do spotkania z rodzinami i przyjaciółmi uczestników projektu. W październikowe południe uczestnicy imprezy mieli okazję uczestniczyć w różnego rodzaju zabawach, nie zabrakło również atrakcji muzycznej podczas pikniku.
To kolejne spotkanie dotyczące zdobienia i przybierania stołu, tym razem wykonywane były kwiaty z bibuły oraz świeczniki. Uczestnicy pod okiem instruktorek z Gminnego Centrum Kultury w Wolanowie wykonywali kolorowe ozdoby, które efektownie ozdobiły stół.
W ramach projektu „Bidno porka – podtrzymywanie tradycji gotowania potraw znanych z dziada, pradziada” zorganizowano spotkanie integracyjne nad stawem, którego celem było gotowanie i degustacja potraw regionalnych.
Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych „Na Ludową Nutę” z Bieniędzic podczas wydarzeń kulturalnych „Tyndy-Ryndy” i Dożynek Powiatowo-Gminnych zorganizowanych w Gminie Wolanów przygotowało pokazy plenerowe swoich lokalnych potraw, tj. bidno porkę, pyzy, smalec ze skwarkami, pierogi, które można było degustować.
Urząd Gminy Wolanów
Radomska 20, 26-625 Wolanów
telefon: 486186051, 486186067, 486186015, 486186020
fax: 486187941
e-mail: gmina{at}wolanow.pl
Godziny urzędowania
poniedziałek-piątek
godz. 7:30-15:30