Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Razem dla Radomki" wraz z Partnerami: Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Dziedzictwo i Rozwój”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Wspólny Trakt”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka” rozpoczęli realizację projektu "Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, pływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych"
Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepsze potrawy i dania z papryki. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych podmiotów (osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, grup nieformalnych (kół gospodyń wiejskich), czy też szkół i klas o profilu gastronomicznym.
Uczestnicy konkursu mogą przygotować i przesłać przepisy na maksymalnie 2 potrawy spośród następujących kategorii:
Dania gorące z papryki
Dania zimne z papryki
Przetwory ( i nalewki z papryki)
Przy ocenie potraw będą brane pod uwagę następujące kryteria: smak, regionalność, podanie potrawy. Oceny dokona trzyosobowa Komisja Oceniająca. Zwycięzcy w każdej kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody (sprzęt RTV/AGD) oraz pamiątkowy Laur.
Formularze zgłoszeniowe oraz przepisy wraz ze zdjęciami potrawy prosimy nadsyłać na adres Biura LGD: Stowarzyszenie "Razem dla Radomki", ul. Wernera 9/11, 26-600 Radom, lub za pomocą maila na adres: zarzad@razemdlaradomki.pl
Na zgłoszenia czekamy do dnia 15 sierpnia 2016 r. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w dniu 21 sierpnia 2016 r. podczas Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyki. Tutaj mogą pobrać Państwo Formularz Zgłoszenia oraz Regulamin Konkursu Kulinarnego.
Urząd Gminy Wolanów
Radomska 20, 26-625 Wolanów
tel.centrala: 486186051, 486186067 fax: 486187941
e-mail: gmina{at}wolanow.pl
e-PUAP: /2l639fbui2/skrytka
Godziny urzędowania
poniedziałek: 7:30-16:30
wtorek, środa, czwartek: 7:30-15:30
piątek: 7:30-14:30