Gmina Wolanów

Wyszukiwarka

Zobacz także...

Menu strony

Wydarzenia

Brak wydarzeń w wybranym okresie

Ogłoszenia

Banery

  • gminny portal mapowy
  • Projekt Cyfrowa Gmina

Nawigacja

Inne linki

Treść strony

  • Warsztaty serowarskie

Warsztaty serowarskie

Warsztaty serowarskie w Gminnym Centrum Kultury w Wolanowie

W ramach współpracy Gminnego Centrum Kultury w Wolanowie i Stowarzyszenia ,,LGD Razem dla Radomki’’ w dniu 6 października 2016 r. odbyły się bezpłatne warsztaty serowarskie, realizowane w ramach projektu ,,Mazowiecka Kuźnia Smaków’’, promującego dziedzictwo kulinarne obszaru Południowego Mazowsza. Warsztaty brawurowo poprowadził serowar żuławski, z 15 - letnim doświadczeniem, Pan Krzysztof Jaworski, absolwent Akademii Rolniczo – Technicznej w Olsztynie.
Podczas prowadzonych warsztatów uczestnicy uczyli się praktycznych tajników serowarstwa. Produkowali własny ser m.in. mascarpone i feta, Uczestnicy warsztatów prowadzeni przez wszystkie etapy tworzenia sera, pod czujnym okiem wykwalifikowanego serowara wytworzyli przepyszne sery. Prowadzący warsztaty, Pan Krzysztof Jaworski, osobiście wyprodukował dla uczestników lekką i kremową ricottę, którą przyrządził w dwóch, zniewalających wariantach smakowych – na słodko, z miodem i bakaliami i wytrawnie, z oliwą i przyprawami m.in. z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Uczestnicy warsztatów mogli zakupić zestaw potrzebny do własnoręcznego wyrobu sera, niezbędne bakterie i odczynniki, oraz książkę kulinarną prowadzącego warsztaty serowara. Na zakończenie warsztatów odbyła się najprzyjemniejsza część spotkania – degustacja wytworzonych na zajęciach serów, którą umilił grą na gitarze i śpiewem, Pan Krzysztof Jaworski.

  • część artystyczna pana prowadzącego warsztaty
  • Delikatne obchodzenie się z mlekiem
  • Dzielenie sera nożem z drewna
  • Jak z mleka powstaje ser
  • Krótkie opowiadanie nt. mleka
  • Mocarella zrobiona na warsztatach
  • Odcedzanie sera
  • Owijanie sera w płócienną serwetkę
  • Pan Krzysztof wytwarza ricotte
  • Podgrzewanie sera
  • Prawie gotowy ser
  • Proces tworzenia sera
  • produkcja sera
  • ricotta na słodko i z przyprawami
  • Ricotta na słodko
  • Ser gotowy do odciśnięcia
  • Ser w solance
  • Serowa lekcja
  • Tworzenie sera pod czujnym okiem serowara
  • tworzenie sera
  • warsztaty robienia sera
  • Zaangażowanie w producję sera

Powrót

Stopka strony

  • Kontakt

Urząd Gminy Wolanów
Radomska 20, 26-625 Wolanów
tel.centrala: 486186051, 486186067   fax: 486187941
e-mail: gmina{at}wolanow.pl
e-PUAP: /2l639fbui2/skrytka

  • Godziny otwarcia

Godziny urzędowania



poniedziałek: 7:30-16:30
wtorek, środa, czwartek: 7:30-15:30
piątek: 7:30-14:30

Masz pytania?

Rozmiar czcionki

Inne opcje dostępności

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.